Účinnosť srvátkových bielkovín na zníženie telesnej hmotnosti

SPONSER dlhodobo spolupracuje s najlepším svetovým MTB tímom SCOTT-SRAM
4. februára 2019
Profesionálni freeride jazdci Carson Storch, Reed Boggs a Adolf Silva budú jazdiť na plášťoch Hutchinson.
22. februára 2019

Pracovná skupina  Johns Hopkins University v Baltimore študovala účinnosť srvátkových bielkovín na zníženie telesnej hmotnosti. Okrem pozitívnych výsledkov v telesnej stavbe sa u účastníkov štúdie zlepšil aj kardiovaskulárny rizikový profil.

Vedecky objasniť otázku účinnosti srvátkovej bielkoviny sa  nedávno pokúsila medzinárodná pracovná skupina zo Spojených štátov a Thajska zoskupená okolo prof. Anawin Sanguankeho z Johns Hopkins University v Baltimore. Skupina  preskúmala všetky doteraz vykonané štúdie, ktorých cieľom bolo chudnutie nadváhy a zníženie obezity.

V metaanalýze bolo zahrnutých deväť kontrolovaných štúdií s celkovým počtom 455 účastníkov. Skúmané boli hladiny srvátkových bielkovín v rozmedzí od 20 do 75 gramov denne. Časy podávania sa pohybovali od dvoch týždňov do 15 mesiacov.

 

 

 Výsledok štúdie

 V porovnaní s placebom alebo kontrolnou diétou sa pri zvýšenej spotrebe srvátkovej bielkoviny podstatne zvýšila redukcia hmotnosti, významne sa znížil podiel tukovej hmoty, ale taktiež sa významné zvýšil podiel svalovej hmoty. Súčasne sa so zvýšenou spotrebou srvátky zlepšili niektoré súvisiace kardiovaskulárne rizikové faktory: Systolický a diastolický krvný tlak bol znížený, rovnako aj hladina glukózy v krvi nalačno a celkovej hladina cholesterolu bola znížená. Zároveň sa výrazné zvýšila hladina (dobrého) HDL cholesterolu. Výskumníci zo svojich výsledkov dospeli k záveru, že používanie srvátky u pacientov nielen podporuje výrazné chudnutie a zníženie obezity, ale súčasne tiež zlepšuje kardiovaskulárny rizikový profil.

 

Kravské mlieko obsahuje asi 3 gramy vysoko kvalitného proteínu na 100 mililitrov. Na základe nového parametra pre určenie biologickej hodnoty bielkovín (DIAAS), ktorý zahŕňa aj stráviteľnosť každej esenciálnej aminokyseliny u človeka, sú proteíny z mlieka a mliečnych výrobkov najhodnotnejšie. Srvátková bielkovina a kazeín, plnotučné mlieko, srvátkové koncentráty alebo izoláty dosahujú najvyššie hodnoty.  Nasledujú sójové proteínové izoláty. Proteín hrachu, ryže a fazule je  podľa DIAAS klasifikovaný ešte nižšie.

 Existuje veľa dôvodov prečo hrá mliečny proteín mimoriadnu úlohu. Poskytuje veľké množstvo esenciálnych aminokyselín na gram skonzumovaného proteínu v obzvlášť priaznivom aminokyselinovom zložení.

Mliečne bielkoviny sú absorbované rôznymi rýchlosťami, čo zvyšuje ich biologickú účinnosť. Kazeín a srvátková bielkovina dosahujú rôzne, ale veľmi sa doplňujúce účinky: srvátkový proteín sa absorbuje veľmi rýchlo a vedie k rýchlemu zvýšeniu koncentrácie aminokyselín v krvi. Naproti tomu absorpcia kazeínu sa v dôsledku koagulácie (zrážania) v žalúdku oneskoruje. V dôsledku toho dochádza k pomalšiemu, ale stálemu zvýšeniu koncentrácie aminokyselín v krvi. Po užití srvátkového proteínu nastáva rýchly proces syntézy zvýšená koncentrácia aminokyselín – najmä leucínu, zatiaľ čo pomalé užitie kazeínu zabezpečuje dlhodobú podporu stimulácie procesu syntézy.

Srvátkový proteín sa ponúka ako izolát, koncentrát alebo hydrolyzát. Najznámejší je jeho anabolický účinok, ktorý je vzhľadom k vysokému podielu rozvetvených aminokyselín využívaný najmä v silových športoch. V porovnaní s inými proteínmi je srvátkový proteín rozpustný vo vode, dobre stráviteľný a vstrebávaný. Zvýšená konzumácia srvátkových bielkovín súčasne znižuje chuť do jedla a predlžuje pocit sýtosti tým, že stimuluje uvoľňovanie hormónov, ktoré vyvolávajú pocit nasýtenia. Okrem toho srvátkový proteín zvyšuje spotrebu energie prostredníctvom zvýšenej termogenézy, znižuje sekréciu cukru z pečene a pomáha znižovať hladiny tukov v pečeni. Tak môže byť srvátka klasifikovaná ako ideálny výživový doplnok.

 

 

Spoločnosť SPONSER ponúka množstvo výrobkov so srvátkovým proteínom. Medzi najdôležitejšie patrí Whey Isolate 94, Swiss Whey Concentrate, Casein alebo Premium Whey Hydro.

Zdroj:

Swissmilk na základe štúdie „Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients (Wirunsawanya K, Upala S, Jaruvongvanich V, Sanguankeo A .:, A Systematic Review and Meta-Analysis, in : J Am Coll Nutr 2018“